Pizza inaczej
Czy pizza może się znudzić? Raczej nie, ale warto spróbować jej w nowej odsłonie albo zaskoczyć gości najnowszą wersją. Ta jest idealnie podzielna, prosta w przygotowaniu i, co najważniejsze, pyszna! Z poniższych składników można przygotować sporą pizzę, którą ja podzieliłam na 10 kawałków, a po zjedzeniu 3 już pękałam 😉
Składniki na rozczyn z drożdży:
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu lub (1 łyżeczka cukru)
– 2 łyżki mąki
– 200 ml ciepłej wody
Składniki na ciasto:
– rozczyn z drożdży (przygotowany ze składników powyżej)
– 400 g mąki + do podsypania
– 50 g ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soli
Farsz:
– 100 g kiełbasy
– 3 pieczarki
– 1 cebula
– 1 jajko ugotowane na twardo
– 2 ząbki czosnku
– 5 suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
– 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
– 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
– sól i pieprz
Na wierzch:
– 10 niedużych plasterków sera żółtego
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem lub cukrem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Dolać wodę, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 20-30 minut. Więcej o przygotowywaniu rozczynu z drożdży znajdziecie tutaj.
Rozczyn z drożdży wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto i dokładnie zagnieść. Gdyby ciasto było bardzo suche, można dodać jeszcze odrobinę wody. Ja do wyrabiania ciasta używam robota kuchennego i mieszadeł w kształcie haków. Na samym końcu uderzam ciastem kilka razy o blat, co podobno uwalnia gluten.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, co zajmuje około 2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na bardzo cienki placek, w trakcie podsypując odrobiną mąki.
Wszystkie składniki na farsz pokroić na małe kawałki, wymieszać z oliwą i koncentratem pomidorowym i przyprawić do smaku. Na środku placka uformować obwarzanek z farszu. Brzegi z ciasta łapać, dociągać kawałek po kawałku do środka obwarzanka i przyklejać do spodu. Od brzegu ciasta do brzegu wypełnionego ciastem środka obwarzanka przekroić je na 10 części, a następnie każdą z nich obrócić o 90 stopni. Zabieg ten spowoduje, że farsz, który dotychczas był poziomo, wyląduje na blasze – aby tego uniknąć, robimy „pożyczkę” z ciasta pod spód farszu tak, aby na nim leżał. Powstają wtedy małe niecki, ładnie widoczne na poniższych zdjęciach.
Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10 minut, po tym czasie na każdym kawałku ułożyć żółty ser i piec przez kolejne 10 minut aż ser się roztopi, a ciasto przyrumieni.
Podawać z oliwą czosnkową, paprykową lub ulubionymi sosami.
świetny pomysł:)
Ale fajny pomysł 🙂 z chęcią wypróbuję 🙂
Spróbuj, na pewno Ci posmakuje 🙂