Sałatka z ziołowym indykiem
Dzisiaj kolorowa sałatka z dodatkiem intensywnie ziołowych kawałków indyka. Mięso to możecie śmiało zastąpić kurczakiem, albo w ogóle pominąć. Co ważne, nie narobicie się przy przygotowywaniu tego dania, za to zjecie dobrze 🙂 Z poniższego przepisu można przygotować 2 obiadowe porcje, które są pyszne zarówno na ciepło, jak i zimno.
Składniki na ziołowego indyka:
– 300 g fileta z indyka
– 2 garści świeżych ziół (u mnie bazylia, oregano, szałwia, majeranek i koperek)
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy
– sól i pieprz
Pozostałe składniki sałatki:
– 2 jajka ugotowane na twardo
– 200 g różnych sałat
– 2 ogórki
– 1 pomidor
– 100 g sera z niebieską pleśnią
Składniki na sos:
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka posiekanego koperku
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– 25 g twardego sera (np. parmezan)
Filety pokroić na małe kawałki (mniej więcej 2 x 2 cm). Zioła, czosnek i oliwę zmiksować blenderem i wymieszać z mięsem. Można też zioła drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z oliwą, a następnie z indykiem. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Zamarynowane kawałki mięsa wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć aż się zarumienią. W międzyczasie umyć i osuszyć sałatę. Wrzucić do dużej miski, dodać warzywa i ser pokrojone w kostkę i wymieszać z podsmażonym mięsem. Całość polać sosem (którego przygotowanie polega wyłącznie na wymieszaniu ze sobą wszystkich składników) i posypać drobnymi kawałkami twardego sera. Podawać z ulubionym pieczywem.
Bardzo apetyczna ,gustuję w sałatkach.
Dziękuję i polecam, bo sałatka prosta i pyszna 🙂
uwielbiam takie sałatki!
Ja też, szczególnie w wiosenno-letnim okresie 🙂