Marynowane pałki z kurczaka
Dzisiaj mam dla Was słodko-ostre podudzia z kurczaka z dodatkiem lekkiej sałatki i chlebków z patelni. Pewnie ciężko będzie Wam w to uwierzyć, ale to danie jest dietetyczne! Mięso jest tutaj marynowane z minimalną ilością oliwy, a następnie pieczone. Sałatka bazuje na liściach młodego szpinaku, świeżych warzywach i dosłownie kilku kroplach oliwy, a chlebki z patelni pieczone są bez dodatku tłuszczu, a przygotowane na bazie jogurtu naturalnego i mąki żytniej. Po więcej szczegółów zapraszam do przepisu poniżej, gdzie pokażę Wam, że zdrowo i dietetycznie może być również pysznie 🙂
Z poniższych składników można przygotować obiad dla 2 osób.
Składniki na kurczaka:
– 6 podudzi z kurczaka
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka miodu
– garść świeżych, posiekanych ziół (u mnie oregano, bazylia, tymianek, lubczyk i mięta)
– 1/2 łyżeczki białego pieprzu
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki
– 1/2 łyżeczki soli
– 100 ml wody
Składniki na sałatkę:
– 1/2 opakowania młodego szpinaku
– 2 ogórki
– 1 pomidor
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– sól i pieprz
Składniki na żytnie chlebki z patelni:
– 200 g mąki żytniej (typ 720) + do podsypania
– 100 g jogurtu naturalnego
– 50 ml wody
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą, a następnie polać nią mięso ułożone w zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W międzyczasie potrząsnąć pojemnikiem kilka razy.
Zamarynowane podudzia przełożyć do naczynia żaroodpornego naczynia i piec przez godzinę w 200 stopniach w piekarniku nastawionym na grzanie w opcji grill z termoobiegiem. W trakcie pieczenia przemieszać od czasu do czasu.
Szpinak umyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego pomidora i ogórki, posypać szczypiorkiem i polać oliwą wymieszaną z octem, solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na chlebki zagnieść ze sobą, następnie podzielić ciasto na 4 części i każdą oprószyć mąką, a następnie spłaszczyć dłonią na cienki placek. Podpiec na suchej, rozgrzanej patelni z obu stron.