Sałatka ze szpinakiem
Klasyczna sałatka na bazie liści młodego szpinaku z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej, pieczarek podsmażonych z czosnkiem, sera camembert i sojowego, prażonego słonecznika. Jest prosta i pyszna, więc na pewno Wam zasmakuje 🙂
Składniki na 2 duże porcje:
– 25 g ziaren słonecznika
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżka oliwy
– 10 pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1 opakowanie (150 g) młodego szpinaku
– 1 pomidor
– 50 g szynki szwarcwaldzkiej
– 125 g sera camembert
– oliwa do skropienia
– sól i pieprz
Z powyższych składników można przygotować 4 miseczki sałatki widoczne na zdjęciach.
Słonecznik wrzucić na rozgrzaną patelnię i potrząsać nią od czasu do czasu. Zdjąć z ognia gdy ziarna się przyrumienią i dodać sos sojowy. Szybko wymieszać i odstawić na chwilę. Początkowo sklejony słonecznik powinien po chwili rozdzielić się na pojedyncze ziarna. Uprażony, sojowy słonecznik przełożyć do miseczki, patelnię umyć, osuszyć i rozgrzać na niej oliwę. Wrzucić obrane pieczarki, pokrojone na 4. Odrobinę posolić i smażyć aż się przyrumienią. Kiedy nabiorą złotego koloru dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć aż zacznie wydzielać swój aromat. Szpinak umyć, osuszyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz szynkę i ser pokrojone na mniejsze kawałki. Dodać podsmażone pieczarki i całość posypać słonecznikiem. Skropić oliwą i przyprawić do smaku, uważając by nie przesolić, ponieważ ziarna słonecznika będą słone od sosu sojowego, a pieczarki od soli dodanej w trakcie smażenia. Podawać z ulubionym pieczywem.
kocham szpinak chyba w każdej postaci:-), taka sałateczka to czyste zdrowie i jakie smaczne:-)
Ja lubię i szpinak i sałatki, więc ta jest jedną z moich ulubionych 🙂
Wygląda apetycznie.. ale nie przepadam za szpinakiem 😉 Czekam na nowe przepisy.. 🙂
Ja uwielbiam szpinak i mogłabym tą sałatkę jeść na okrągło ale wiadomo, każdy ma inne smaki 🙂 Jutro zabieram się za ciasto ze śliwkami, więc jak się uda, to niebawem pojawi się przepis 🙂