Schab w czosnku i whisky
Pieczony schab o czosnkowo- ziołowym aromacie świetnie się sprawdza na ciepło jako mięcho obiadowe, jak i na zimno – do kanapek. U mnie niewielki kawałek (0,5 kg), ale spokojnie możecie upiec większy. Schab pieczcie mniej więcej tyle czasu, ile waży mięso, czyli 0,5 kg-50 minut, 1,3 kg-130 minut.
Upieczone mięso jest wyraźnie czosnkowe i wyczuwa się w nim whisky, więc to propozycja dla fanów tych smaków 🙂 Dzieciom raczej nie posmakuje. Przygotowanie zaczynamy od zamarynowania mięsa przez noc. Jeżeli bardzo goni Was czas, to możecie pominąć ten etap – schab i tak będzie intensywny w smaku. Następnie lekko obsmażamy na patelni – zrobi się fajna, przyrumieniona skórka i mięso będzie bardziej soczyste. Ostatni krok to pieczenie z dodatkiem whisky, która dodaje ciekawego aromatu. Może się wydawać, że przygotowanie schabu jest długie i złożone, jednak przez większość czasu robi się sam 🙂
Składniki:
– 500 g schabu bez kości
– 8-10 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
– 3 łyżki oliwy
– 1/4 szklanki whisky
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, przekładamy do miseczki. Dodajemy sól, zioła prowansalskie i oliwę, mieszamy. Mięso umieszczamy w woreczku, dodajemy przygotowaną marynatę, zawiązujemy worek. Obracamy nim kilka razy, aby marynata dokładnie pokryła schab. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane mięso podsmażamy ze wszystkich stron na suchej, rozgrzanej patelni. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będzie pieczone. Na patelnię wlewamy whisky, chwilę podgrzewamy, aż resztki marynaty odkleją się od dna. Przelewamy do naczynia z mięsem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 50 minut. Czas pieczenia należy dopasować do masy mięsa – 10 minut na każde 100 g, czyli 0,5 kg – 50 minut, 1,3 kg – 130 minut. W trakcie pieczenia można kilka razy obrócić schab, ale nie jest to konieczne. Schab pieczony z czosnkiem i whisky można podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ziemniakami lub kaszą i surówką albo po ostudzeniu jako dodatek do kanapki.
Pieczony schab w wersji obiadowej, z kaszą i ogórkami: