Brzydkie, a dobre
Makaron z sosem szpinakowo-serowym to danie, które ma prawie same zalety – jest szybkie, proste i smaczne. Jego jedyną wadą jest to, że nie jest zbyt urodziwe. Ale przecież liczy się wnętrze!
Składniki na 2 porcje:
– makaron (ja wybrałam Malma chifferi rigati)
– 1/2 siatki świeżego szpinaku lub 1 opakowanie baby szpinak
– 1 łyżka masła
– 2 ząbki czosnku
– 100 ml śmietany 12%
– 100 g sera typu feta
– sól i pieprz
– pomidorki koktajlowe
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i wrzucić na patelnię, na roztopione masło. Poddusić przez kilka minut. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodać czosnek pokrojony na mniejsze kawałki. Chwilę podsmażyć. Kiedy czosnek zacznie uwalniać swój aromat zdjąć patelnię z ognia, przełożyć zawartość do miski i zmiksować blenderem. Przełożyć z powrotem na patelnię, dodać śmietanę i ser i podgrzać na niewielkim ogniu, aż ser się rozpuści (można mu pomóc, rozgniatając największe kawałki łyżką). Gęstość wyregulować wodą. Przyprawić do smaku i wymieszać z ugotowanym makaronem. Rozłożyć na talerze i udekorować pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Makaron rewelacja:) nigdy nie lubilam szpinaku, ale dontej prostej wersji sie przekonałam 🙂
Cieszę się bardzo 🙂
Powiem Ci, że robię bardzo podobny makaron, ale zamiast szpinanku daję pesto. Też na blogu wkrótce. Fajna kategoria 😀
Makaron z pesto też lubię 🙂