Waniliowe owsiane ciasteczka
Po sukcesie owsianych ciasteczek z kardamonem powstały owsiane ciasteczka o delikatnym, waniliowym aromacie. Są proste w przygotowaniu, chrupiące i uzależniające 🙂
Składniki na około 70 ciasteczek:
– 200 g miękkiego masła
– 1 szklanka (250 g) cukru
– 1 jajko
– 2 szklanki (250 g) płatków owsianych błyskawicznych
– 0,5 szklanki (60 g) płatków żytnich (można zamienić na owsiane)
– 1 czubata szklanka (200 g) mąki
– 2 łyżeczki aromatu waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– duża szczypta soli
Masło utrzeć za pomocą miksera aż do uzyskania puszystej masy. Zajmuje to około 3 minut. Następnie dodać cukier i zmiksować, po czym jajko i jeszcze raz zmiksować. Dodać pozostałe składniki i zmiksować aż do ich połączenia. Z ciasta uformować w dłoniach kulki o średnicy do 2 cm. Ułożyć je na blaszce w odstępach co najmniej 4 cm (ciastka bardzo urosną) i spłaszczyć łyżką lub dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania złotego koloru, czyli przez około 20 minut. Przestudzić na blaszce. Dopiero wystudzone owsiane ciasteczka będą chrupiące. Ciastka drugiego i trzeciego dnia nie tracą nic ze swojego smaku. Nie wiem jak później ale raczej nie uchowają się tak długo 😉
super ciasteczka i prezentacja
zapraszam do mnie 🙂