Jaglanka na mleku
To nie był planowany przepis, ale pomyślałam sobie, że może się Wam przydać. Jaglankę robiłam już nieraz, bo to bardzo fajne śniadanie na ciepło – wystarczy ugotować kaszę jaglaną w wodzie lub mleku i wrzucić ulubione dodatki. Cała filozofia 😀 Nic odkrywczego, jednak sama przeglądałam kiedyś internet w poszukiwaniu tego prostego przepisu. Z jaglanką jest trochę tak, jak z jajecznicą – każdy ma swoją ulubioną konsystencję. Jeden lubi luźną, wręcz lejącą się, a drugi zbitą i prawie przypaloną. Moja ulubiona jaglanka to taka nierozgotowana i lekko płynna. A Wasza?
Składniki na 1 porcję:
– 50 g kaszy jaglanej
– 200 ml mleka
– 1 łyżeczka miodu
Dodatki:
– świeże owoce
– migdały
– mięta
Kaszę płuczemy na sitku. Przekładamy do garnka z grubszym dnem i zalewamy mlekiem. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut, dosyć często mieszając. Słodzimy miodem. Podajemy ze świeżymi owocami, migdałami i miętą.