Puszyste placki z serkiem
Mój Mąż ma jedną wadę – nie lubi obiadów na słodko. Z tego powodu prawie zawsze jak go nie ma, to szykuję taki 😉 Na co dzień najnormalniej w świecie nie chce mi się gotować dwóch różnych posiłków, dlatego jemy „na słono”, co też bardzo mi pasuje. Kiedy jednak zostaję z obiadem sama, to zazwyczaj powstaje coś słodkiego. Bądźcie więc świadomi, że każde nowe danie w kategorii „obiady na słodko” to kolejny samotny posiłek 😉 Za to przepyszny 🙂 Dzisiejsze placki podobne są do tych z twarożkiem, jednak porcja solidniejsza (wręcz podwójna – dojadałam je do wieczora) i ciut zdrowsza, bo część mąki pszennej zastąpiona jest migdałową, która powstała poprzez zmielenie płatków migdałów. Nie ma też polewy czekoladowej, za to jest większa ilość owoców, orzechy i olej kokosowy, czyli tzw. superfoods. O polskiej superżywności możecie przeczytać tu. Placki świetnie sprawdzą się też na leniwym, weekendowym śniadaniu z dziećmi. Sprawdziłam na własnych 🙂
W trakcie szykowania placków zdecydowałam, że wezmę udział w konkursie na Blog Roku. W ostatnich miesiącach sporo pracowałam nad treściami i wyglądem mojej strony i stwierdziłam, że jestem gotowa 😉 Świadoma jestem tego, że szanse mam marne, jednak wolę nie żałować 🙂 W kilku słowach opowiem Wam o co chodzi. To coroczny konkurs dla blogerów, w którym w kilku kategoriach wybierani są najlepsi twórcy. Pierwsza część to głosowanie SMS-owe, poprzez które wybieranych jest 10 osób w każdej kategorii (pasje i twórczość, podróże, publicystyka, specjalistyczne, styl życia i kulinarne). Następnie wkracza jury, które wybiera te najpiękniejsze i najciekawsze blogi. Do części kulinarnej zgłoszonych zostało w tym roku 130 stron, a jurorem jest Wojciech Modest Amaro. Konkurs na Blog Roku zawsze wzbudza wiele emocji, a w blogosferze aż grzmi. Nie powiem, jest to trochę przerażające, ale staram się trzymać z dala od zawziętych dyskusji.
Będzie mi bardzo miło, jeżeli po smacznym jedzonku zagłosujecie na mnie. Aby to zrobić, wystarczy wysłać SMS o treści A11288 na numer 7124. Koszt to 1,23 zł. Kwota zebrana z głosowania zostanie przekazana Fundacji Dziecięca Fantazja. Do końca trwania konkursu w prawym górnym rogu strony będzie zielony obrazek, pod którym ukryty jest link ze szczegółami.
Składniki:
– 20 g płatków migdałów
– 100 g mąki pszennej
– 30 g brązowego cukru (może być też biały)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 jajka
– 200 g twarożku kanapkowo-sernikowego
– 100 ml mleka
Dodatkowo:
– olej kokosowy do smażenia
Do podania:
– serek waniliowy
– winogrona
– mandarynki
– orzechy włoskie
– mięta
Płatki migdałów rozdrabniamy blenderem i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z twarożkiem i mlekiem, a następnie z suchymi składnikami na jednolitą masę. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy, najlepiej szpatułką.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wykładamy po łyżce ciasta, tworząc z niego placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Podajemy ciepłe z serkiem waniliowym, owocami, orzechami i miętą.
Na koniec jeszcze jedna, ważna informacja – szeroki wybór superfood możecie znaleźć w sklepie internetowym sklepagnex.pl
Kasiu za placuszkami przepadamy, właśnie takimi serowymi ponieważ to jeden z moich sposobów na przemycenie dzieciom nabiału 🙂
W konkursie masz od nas dwa głosy! Powodzenia!
To dobry sposób 😉 Mojej Hani też smakowały 🙂 Dziękuję bardzo za głosy :*
O mniom mniom, pyszota 🙂 i chyba machnę chłopakom bo jak wroca z przedszkola to beda glodni jak wilki 🙂
🙂 Moja 2,5-letnia Hania podjadała je bez żadnych dodatków 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego 🙂