Placki z twarożkiem
Placki z twarożkiem, a właściwie placuszki, ponieważ są słodkie, malutkie, delikatne i puszyste. To ostatnio mój faworyt w kategorii „najlepsze drugie śniadanie”. Pyszne z serkiem waniliowym, polewą czekoladową lub świeżymi owocami. Albo ze wszystkimi tymi dodatkami naraz!
Składniki na 9 placuszków (1 porcja):
– 1 jajko
– szczypta soli
– 2 łyżki mąki
– 1 łyżka cukru
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka białego sera
– 2 łyżki mleka
– kilka kropli aromatu waniliowego
Dodatkowo:
– odrobina masła do smażenia
Do podania:
– serek waniliowy
– dżem
– świeże owoce
– polewa czekoladowa (4 kostki mlecznej czekolady, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka mleka)
Białko oddzielić od żółtka i ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtko zmiksować z pozostałymi składnikami, a na koniec wymieszać delikatnie szpatułką z pianą z białka. Odrobiną masła roztopić na teflonowej patelni i łyżką wyłożyć niewielką ilość ciasta. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z serkiem, dżemem, owocami lub polewą czekoladową. Polewę najszybciej można przygotować umieszczając czekoladę, odrobinę masła i mleka w miseczce i chwilę podgrzewając w mikrofalówce.
wyglądają idealnie 🙂
Dziękuję 🙂 To jedne z moich ulubionych 🙂