Żurek
Świąteczna klasyka, czyli żurek. Wracamy do niego też poza Wielkanocą, zdarzyło się nam nawet jeść żurek w Wigilię 😉 To jedno z tych dań, które przygotowuje mój mąż, ja co najwyżej gotuję jajka 😉 Dominik swoim przepisem podzielił się w wiosennym numerze KOTŁA, gdzie żurek reprezentował danie z kotła.
Składniki na 6 porcji:
– 6 białych kiełbas
– 1,5 l bulionu
– 0,5 l zakwasu do żurku
– 20 dag boczku parzonego
– 1 marchewka
– 3 ziemniaki
– majeranek
– 3 ząbki czosnku
– 6 jajek na twardo
– chrzan
– sól
Boczek kroimy w paski i rumienimy na patelni. Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy boczek wraz z tłuszczem i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Dokładamy kiełbasę i obrany czosnek, gotujemy 20 minut.
Kiełbasę wyjmujemy, kroimy w plastry i wkładamy ponownie do garnka. Wlewamy dokładnie wymieszany zakwas, wsypujemy czubatą łyżkę majeranku i gotujemy kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą. Zupę podajemy z jajkiem na twardo i chrzanem, opcjonalnie możemy zabielić śmietaną.