Spaghetti z sosem z kurek i sera pleśniowego
Spaghetti z sosem z kurek i sera fourme d’ambert to pomysł na przepyszny obiad. Idealne połączenie dla fanów makaronu, grzybów i sera pleśniowego. Ser nadaje bardzo intensywny smak, dlatego nieprzekonanym proponuję zacząć od mniejszej ilości sera-śmierdziela 😉
Składniki:
– 2 porcje makaronu spaghetti
– 1/2 cebuli
– 1 łyżeczka masła
– 200 g kurek
– 3 łyżki śmietany 12%
– 100 g sera pleśniowego fourme d’ambert
– dużo pieprzu
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni zeszklić na maśle cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać oczyszczone kurki i dusić przez około 20 minut. W międzyczasie podlewać wodą. Zdjąć z ognia i chwilę przestudzić. Dodać śmietanę, ser pokrojony na mniejsze kawałki i pieprz. Podgrzać na wolnym ogniu aż ser się roztopi. Makaron polać sosem. Smacznego!
Danie bierze udział w akcji „Na grzyby!” oraz „Kuchnia 24/7”.