Zupa z dyni
Słodko-ostra zupa z dyni.
Składniki:
– 1/4 niewielkiej dyni (500 g)
– 1 cebula (130 g)
– 1 duża marchewka (100 g)
– 1/3 selera (70 g)
– 1/2 pora (50 g)
– 1 łyżka masła
– 1 litr wody
– 1/2 łyżeczki rozmarynu
– dużo pieprzu
– sól
Wszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Smażyć na maśle przez 5 minut. Zalać wodą, dodać rozmaryn i gotować przez 15 minut. Zmiksować blenderem, a powstały krem przetrzeć przez sitko (fani zup w formie kremów pomijają ostatni krok). Doprawić do smaku. Z przepisu wychodzą 2 porcje.
Zupa bierze udział w akcji „Dynia”.
Kasiu zrobiłam i wyszła pyszna, normalnie niezła ze mnie kuchara przy Twojej pomocy hihi
Świetnie 😀 Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu 🙂 U mnie sezon zupowy też już w pełni, więc niebawem podrzucę kilka nowych pomysłów 🙂 Pozdrawiam!
uwielbiam dyniówkę 🙂 polecam dodać troszkę curry i serek topiony – pycha!
Fajna zupa. Też lubię dyniowe. Dopiero mnie w tym sezonie wzieło na nie. 🙂
Fajnie się prezentuje podane w tym zestawie.
Akurat kupiłam dziś dynię. 🙂 Mam ochotę na tę zupę.