Dyniowo-marchewkowo-jabłkowy sok przecierowy
Jedną z bohaterek jesiennego KOTŁA była dynia. W numerze znajdziecie więc m.in. tartę, sałatkę, placuszki, jak również powidła i tort. Ode mnie jest dyniowo-marchewkowo-jabłkowy sok przecierowy, do przygotowania którego chciałabym Was dzisiaj zachęcić. Przypomina trochę znany, sklepowy sok, z tym, że tu dokładnie wiemy co i w jakich proporcjach jest w środku 🙂 Po więcej moich dyniowych przepisów zapraszam tu.
Składniki na ok. 2 l soku:
– 500 g obranej dyni* (u mnie 1 mała sztuka)
– 250 g marchewki (2 szt.)
– 250 g jabłek, bez gniazd nasiennych (2 szt.)
– 1,3 l wody
– sok wyciśnięty z ½ cytryny
– 2 łyżki brązowego cukru
* Hokkaido nie trzeba obierać.
Dynię, marchewkę i jabłka kroimy na kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wodę, sok z cytryny i cukier i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 30 minut, aż składniki zmiękną. Miksujemy blenderem na gładko, a następnie przecieramy przez sito o drobnych oczkach. Studzimy i przechowujemy w lodówce.