Masło szałwiowo-cytrynowe
Jakiś czas temu pokazywałam Wam dwa pszenne chleby – jeden na drożdżach, drugi na zakwasie, następnie dżem jagodowy, który świetnie komponuje się z domowym pieczywem. Dzisiaj mam pyszne smarowidło w wersji wytrawnej. To domowe masło szałwiowo-cytrynowe przygotowane na 2, a właściwie 4 sposoby. Przepis będzie klasyczny, jak również na Thermomix. Z ubiciem śmietany, jak i z wykorzystaniem gotowego masła.
Składniki na wersję klasyczną:
– liście z połowy krzaczka szałwii (około 5 g)
– skórka starta z 1/2-1 sparzonej cytryny, bez białych błonek
– 400 g śmietany 30-36% (śmietana w temperaturze pokojowej ubije się odrobinę szybciej) lub 150 g miękkiego masła
– 1/4-1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie klasyczne I (z robieniem domowego masła):
Śmietanę ubijamy mikserem przez kilka minut. Z zimnej śmietany początkowo powstanie bita śmietana, więc miksujemy dalej, aż śmietana będzie przebita. Masło powstanie w momencie, gdy w w misce jest maślanka (dużo bardziej wodnista niż ta sklepowa) i żółte grudki tłuszczu – to masło. Przecedzamy przez sitko (maślankę można wykorzystać do innych przepisów lub wypić) i formujemy z masła osełkę. Do miski wlewamy wodę i płuczemy w niej osełkę. Będzie gotowe wtedy, gdy woda po płukaniu będzie przezroczysta. Miękkie masło mieszamy z posiekaną szałwią, startą skórką z cytryny i solą. Formujemy osełkę np. układając na kawałku folii spożywczej, formując rulonik, zwijając końce i rolując masło kilka razy, aby nadać mu owalny kształt. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilkanaście minut.
Przygotowanie klasyczne II (z wykorzystaniem gotowego masła):
Miękkie masło mieszamy z posiekaną szałwią, startą skórką z cytryny i solą. Formujemy osełkę np. układając na kawałku folii spożywczej, formując rulonik, zwijając końce i rolując masło kilka razy, aby nadać mu owalny kształt. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilkanaście minut.
Składniki na wersję na Thermomix:
– liście z połowy krzaczka szałwii (około 5 g)
– skórka okrojona z 1/2 sparzonej cytryny (około 10 g), bez białych błonek
– 400 g śmietany 30-36% (śmietana w temperaturze pokojowej ubije się odrobinę szybciej) lub 150 g miękkiego masła
– 1/4-1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix I (z robieniem domowego masła):
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy liście szałwii i skórkę cytrynową, rozdrabniamy 10 s/obr. 8. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zakładamy motylek. Dodajemy śmietanę i ubijamy 1 min 30 s/obr. 4 (w razie potrzeby wydłużamy czas o 30 s). Pod koniec miksowania dodajemy sól. Zawartość naczynia przekładamy do koszyczka, odcedzamy cytrynowo-szałwiową maślankę i formujemy z masła osełkę, np. układając na kawałku folii spożywczej, formując rulonik, zwijając końce i rolując masło kilka razy, aby nadać mu owalny kształt. Do miski wlewamy wodę i płuczemy w niej osełkę. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilkanaście minut.
Przygotowanie w urządzeniu Thermomix II (z wykorzystaniem gotowego masła):
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy liście szałwii i skórkę cytrynową, rozdrabniamy 10 s/obr. 8. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodajemy masło i sól, mieszamy 20 s/obr. 4. Formujemy z masła osełkę, np. układając na kawałku folii spożywczej, formując rulonik, zwijając końce i rolując masło kilka razy, aby nadać mu owalny kształt. Przed podaniem chłodzimy w lodówce przez kilkanaście minut.