Likier kawowo-czekoladowy
Pamiętacie 3 numer KOTŁA? Jedną z jego głównych bohaterek była kawa, a magazyn przepełniony był rewelacyjnymi, kawowymi przepisami. Ja proponowałam kaczkę pieczoną na kawowym piwie oraz kawówkę. Laura przedstawiła przepis na likier kawowo-czekoladowy i to jego postanowiłam ostatnio wykorzystać. Potrzebowałam nowego przepisu na domowy alkohol, który mogłabym podarować w prezencie. Z Laury przepisów korzystałam nie raz, więc wiedziałam, że się nie zawiodę. Likier wyszedł pyszny, mocno czekoladowy, z kawową nutą. Do tego niezbyt mocny i nie za słodki. W przepisie zamieniłam brandy na whiskey i odrobinę zmieniłam proporcje, aby trafić w gust obdarowanej osoby.
Składniki:
– 150 ml espresso
– 1/4 szklanki białego cukru
– 1/4 szklanki cukru trzcinowego
– 2 łyżki kakao
– 1/2 laski wanilii
– 100 ml wódki
– 100 ml whiskey
Kawę przelewamy do garnka. Wsypujemy cukry i kakao. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Przelewamy do słoika, dodając wanilię i odstawiamy na 3 dni. Potrząsamy naczyniem co jakiś czas. Mieszamy z alkoholami i odstawiamy na kolejne 3 dni. Likier podajemy schłodzony.
1 Odpowiedź
[…] Na zakończenie wieczoru miałyśmy jeszcze małą niespodziankę w postaci domowego likieru kawowo-czekoladowego. […]