Kopikówka
Przy okazji kawowych mini-serniczków wspomniałam o kopikówce, czyli likierze na bazie kawowych cukierków. Jest genialna! Pomysł na jej przygotowanie zaczerpnęłam z kukułkówki.
Na ostatnie święta przygotowałam oba te likiery, tylko że z połowy składników. W każdym do przygotowania pełnej porcji potrzebne są 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego i 1 słodzonego. Dlatego najpierw wymieszałam ze sobą mleka, a później rozdzieliłam je pomiędzy rozpuszczone w wódce cukierki.
Oba likiery są proste w przygotowaniu i napewno zasmakują każdej dużej damie 😉 W ładnej butelce będą też świetnym prezentem!
Składniki:
– 60 dkg cukierków Kopiko
– 1 l wódki
– 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (po 411 g każda)
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g)
Uwolnić cukierki z papierków, wrzucić do 2 dużych słoików, zalać wódką i zakręcić. Odstawić na tydzień* w zaciemnione miejsce. Słoikami potrząsać codziennie aby cukierki się dokładnie rozpuściły (Kopiko rozpuszczają się szybciej i dokładniej niż kukułki, więc nie trzeba ich przelewać przez sitko aby pozbyć się drobnych, nierozpuszczonych kawałków cukierków). Przelać do dużego naczynia i wymieszać z mlekami. Rozlać do butelek. Przechowywać w lodówce.
* Jeżeli zależy Wam, aby jak najszybciej przygotować kopikówkę, to cukierki przed zalaniem wódką można rozbić tłuczkiem. Powinny się rozpuścić już następnego dnia.
Zrobię bo strasznie mnie kusi 🙂 !
Rób i później daj znać jak wyszła 🙂