Sernik z polewą kajmakową i prażonymi migdałami
Delikatny, lekko waniliowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Nie za słodki, z polewą z masy krówkowej i prażonymi, chrupiącymi płatkami migdałów. Bardzo prosty do przygotowania. Nie może się nie udać.
Składniki na spód (na tortownicę 22 cm):
– 180 g herbatników (ja użyłam kakaowych)
– 50 g masła
Składniki na masę sernikową:
– 500 g twarożku sernikowego (użyłam takiego z wiaderka)
– 60 g cukru pudru (można zwiększyć do 80 g i nie będzie przesłodzony)
– 30 g mąki
– 2 jajka
– 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
– 50 g płatków migdałów
– 100 g gotowej masy krówkowej kajmakowej*
* Masę krówkową można przygotować samemu gotując puszkę mleka skondensowanego słodzonego przez około 3 godziny w garnku w wodą
** Resztę krówkowej masy można zużyć przygotowując jeden z tych przepisów 🙂
Herbatniki pokruszyć blenderem. Można też przełożyć je do woreczka i utłuc wałkiem lub tłuczkiem. Masło roztopić (np. wstawiając na kilkadziesiąt sekund do mikrofalówki) i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Wysypać ją na dno tortownicy, rozłożyć równomiernie i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
Aby przygotować masę sernika, należy wszystkie składniki zmiksować ze sobą aż do połączenia. Masę przełożyć na ciasteczkowy spód i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 50-60 minut. Wierzch sernika powinien się lekko ściąć. Na czas pieczenia wstawić półkę niżej duże naczynie z wodą. Po zakończeniu pieczenia zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż do ostygnięcia. Następnie wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Migdały wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię i prażyć przez kilka minut aż się zarumienią. Mieszać lub podrzucać dosyć często. Masę krówkową ogrzać. Dzięki temu będzie się ją łatwiej rozsmarowywać. Można to zrobić na dwa sposoby – w mikrofalówce, wsadzając łyżeczkę do puszki i ogrzewając przez kilkadziesiąt sekund (uwaga! sprawdź, czy do Twojej mikrofalówki można wkładać metalowe przedmioty) lub wstawiając na kilka minut do garnka z gorącą wodą. Ciepłą masę rozsmarować na cieście i posypać migdałami. Przechowywać w lodówce.
Sernik bierze udział w akcji „Sernik dla miksera”.
Dzień dobry,
Podpinam się pod pytanie wyżej 🙂 do jakiej wielkości tortownicy są podane składniki? Bardzo mi się podoba, że sernik jest taki „cienki” 🙂
Tortownica o średnicy 22 cm, już dopisuję do przepisu 🙂
niestety, do żadnej mikrofalówki nie można wkładać metalu.
No nie zgodzę się 🙂 Fragment instrukcji obsługi mikrofalówki Bosch: Podczas podgrzewania płynów może wystąpić zjawisko opóźnienia momentu wrzenia. Oznacza to, że temperatura wrzenia jest osiągana bez powstawania typowych pęcherzyków powietrza. Nawet małe wstrząśnięcie może spowodować, że gorący napój nagle zaczyna kipieć i rozpryskiwać się. Podczas podgrzewania płynu zawsze należy wkładać łyżkę do naczynia. W ten sposób zapobiega się opóźnieniu momentu wrzenia.
czy 150 stopni to nie za mało?
Przepis sprawdzony kilka razy, 150 jest ok 🙂 Ten sernik jest kremowy, mazisty, inny niż tradycyjne polskie serniki.
Witam, Przymierzam się do zrobienia tego sernika…do jakiej wielkości tortownicy są podane składniki?
Pozdrawiam
Kasia