Spaghetti à la Zakochany kundel
Jedna z moich ulubionych bajek z dzieciństwa zainspirowała mnie do przygotowania tego dania. Nie znam oryginalnego przepisu, ale fantazja podpowiedziała mi, że tak właśnie powinien on wyglądać. Przedstawiam makaron spaghetti z sosem pomidorowym i klopsikami. Danie bardzo podobne w smaku do spaghetti bolognese, jednak szybsze w przygotowaniu.
Składniki na 18 klopsików, czyli 2-3 porcje:
– 250 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowiny z łopatki)
– 75 g (5 niewielkich sztuk) pieczarek drobno pokrojonych
– garść posiekanych liści bazylii
– 2 łyżki bułki tartej
– 1 jajko
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/2 łyżeczki sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki
– sól i pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
– 1 cebula
– 1 mała marchewka
– 1/2 korzenia pietruszki
– 1/4 małego selera
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
– sól i pieprz
Dodatkowo:
– mąka do obtoczenia klopsików
– olej do smażenia
– ser do posypania
– bazylia do dekoracji
Wszystkie składniki na klopsiki wymieszać ze sobą w misce.
Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w mące.
Klopsiki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podsmażone przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
Na patelni i na tłuszczu, który pozostał po smażeniu klopsików, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Zajmie to około 3 minut. Następnie dodać marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojone w kostkę. Smażyć przez około 5 minut, po czym dodać pomidory i czosnek. Całość zmiksować blenderem (na czas miksowania można przełożyć całość do wyższego naczynia, aby sos nie pochlapał całej kuchni) i dusić przez kolejne 5 minut. Dodać podsmażone klopsiki i dusić je w sosie przez 10 minut. W tym czasie ugotować makaron, odcedzić i przełożyć na talerze. Wyłożyć sos i klopsiki. Posypać startym serem (najlepiej twardym jak parmezan czy grana padano) i udekorować listkami bazylii.
Świetne! 🙂