Kawówka
Kawówka to ekspresowy likier, który wystarczy przygotować na dzień przed babskim spotkaniem. Ten kawowy, słodki i nie za mocny trunek umili niejeden wieczór. Może stanowić bazę do drinków, jak i dodatek do lodów czy kawy. Ja używam go także do tiramisu.
Przepis pochodzi z trzeciego numeru magazynu KOCIOŁ.
Składniki na 1,2l:
– 300 ml świeżo zaparzonego espresso
– 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
– 0,5 l wódki
– 50 ziarenek kawy
Kawę mieszamy z mlekiem skondensowanym i wódką. Dodajemy ziarenka kawy i odstawiamy na 1 dzień do lodówki. Kawówkę podajemy schłodzoną.
1 Odpowiedź
[…] – 1 szklanka (250 ml) wrzątku – 1 kieliszek (50 ml) likieru Amaretto lub kawówki – 2 jajka – szczypta soli – 150 g śmietanki 30-36% – 70 g cukru pudru […]