Sok z jarmużu
Jarmuż przedstawiałam ostatnio, przy okazji sałatki z jego dodatkiem. Dzisiaj mam dla Was bardzo zdrowy sok przygotowany na jego podstawie. Ma piękny kolor i jest naprawdę smaczny. Truskawki i jabłka redukują troszkę cierpki i gorzkawy smak tego warzywa.
Do przygotowania soku użyłam sokowirówki ale można go też przygotować za pomocą blendera. Wyjdzie wtedy dużo bardziej gęsty, ale konsystencję można wyregulować wodą.
Składniki na 2 szklaneczki:
– 1/2 pęczka (4 duże liście) jarmużu
– 150 g truskawek
– 2 jabłka
– 1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki dokładnie umyć. Z każdego liścia jarmużu wyciąć największy nerw, który przechodzi przez sam środek. Najłatwiej jest to zrobić składając liść na pół i odcinając bok z nerwem. Truskawkom oderwać szypułki, a jabłkom wyciąć gniazda nasienne. Przy pomocy sokowirówki przygotować sok z jarmużu, truskawek i jabłek (najlepiej w podanej kolejności, aby nie stracić ani kropli jarmużu). Sok można odrobinę posłodzić i rozrzedzić, jeżeli był przygotowany za pomocą blendera.
Ciekawa propozycja, jarmużu jeszcze nie jadłam jestem ciekawa smaku. Pozdrawiam
Ja jarmuż upolowałam na targu ale widziałam go też w Biedronce, w lodówce z warzywami. Spróbuj kiedyś, bo warto 🙂 Mi na surowo średnio podchodzi ale w połączeniu z owocami lub podsmażony jest naprawdę niezły 🙂 Pozdrawiam 🙂