Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
Jarmuż odkryłam ponad 2 lata temu przy okazji pysznej sałatki i jarmużowego soku z dodatkiem truskawek i jabłek. Moje kolejne przygody z nim niestety już nie były takie smaczne, przez co zraziłam się do tego warzywa na jakiś czas. Na targu omijałam szerokim łukiem, a w restauracjach wybierałam dania bez niego. Aż jakiś czas temu spróbowałam klasycznego pesto z jarmużu i okazało się, że jest całkiem niezłe. Postanowiłam je trochę podrasować i dodać suszone pomidory, które fajnie łagodzą jarmuż i wnoszą ciekawy posmak. Pesto z jarmużu nadaje się zarówno do smarowania pieczywa (zamiast masła), jak i jako dodatek do makaronu. Można je również potraktować jako marynatę do mięs i posmarować nim np. filet z kurczaka przed pieczeniem.
Po tym przepisie na nowo przekonuję się do jarmużu. Ogólnie w jego temacie mam dwa przemyślenia: musi być dobrze doprawiony lub stanowić mały element całego dania. I taki przepis pojawi się niebawem na blogu 🙂
Składniki na 1 słoiczek:
– 40 g twardego sera (np. Parmezan, Grana Padano)
– 30 g orzechów włoskich (można zastąpić pestkami słonecznika lub migdałami)
– 1 ząbek czosnku
– 50 g jarmużu pokrojonego na kawałki (bez twardych części)*
– 50 g suszonych pomidorów z oliwnej zalewy
– 70 g oliwy (użyłam oliwy z zalewy do pomidorów)
– 1/4-1/2 łyżeczki soli
*Twarde łodygi/nerwy najłatwiej usunąć składając liść na pół i odkrajając bok.
Ser ścieramy na tarce, orzechy siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przygotowane składniki umieszczamy w misce, dodajemy jarmuż, suszone pomidory, oliwę i sól. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Podajemy razem z pieczywem, jako dodatek do makaronu lub używamy jako marynatę do mięs.
Przepis na Thermomix:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wkładamy ser pokrojony na kawałki, orzechy i czosnek, rozdrabniamy 20-30 s/obr. 8. Dodajemy jarmuż, suszone pomidory, oliwę i sól, rozdrabniamy 5 s/obr. 8. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce. Podajemy razem z pieczywem, jako dodatek do makaronu lub używamy jako marynatę do mięs.
Pesto z jarmużu to też dobry pomysł na drobny, własnoręcznie przygotowany upominek. U mnie pojawiło się w zestawie z koncentratami bulionów, domowym cukrem waniliowym i oliwą czosnkowo-bazyliową 🙂
Genialny, przepyszny!
🙂 🙂