Granola
Granola, czyli domowe musli. Bardzo smaczne, bardzo zdrowe i bardzo chrupiące. Idealne na szybkie śniadanie. Wystarczy wymieszać z jogurtem lub mlekiem. Polecam też dodać owoce. Z poniższego przepisu można przygotować zapas płatków na około 2 tygodnie.
Składniki:
– 1 szklanka (110 g) płatków owsianych
– 1 szklanka (110 g) płatków błyskawicznych żytnich
– 1/2 szklanki (80 g) grubo posiekanych migdałów
– 1/2 szklanki (80 g) łuskanego słonecznika
– 1/2 szklanki (80 g) pestek z dyni
– 4 łyżki (50 g) siemienia lnianego
– 4 łyżki (50 g) sezamu
– 2 łyżeczki (4 g) cynamonu
– 1/2 łyżeczki (2 g) soli
– 1 duże (250 g) jabłko starte na tarce
– 1/2 szklanki (150 g) brązowego cukru
– 3 łyżki (30 g) oleju
– 2 łyżki (50 g) płynnego miodu
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce, a następnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut mieszając co 5-10 minut (Granola może się wydawać mokra, jednak po wystygnięciu będzie chrupiąca). Zostawić do wystygnięcia na blaszce, a następnie rozkruszyć w dłoniach. Przełożyć do szczelnego pojemnika. Można przechowywać przez kilka tygodni.
witam. bardzo smakowity przepis. pozdrawiam