Grochowe kulki
Zastanawiasz się co zrobić z grochu? Ugotuj go i zrób grochowe kulki. Są mięciutkie i pasują do ryżu, ziemniaków, kaszy, jak i jako dodatek do innych dań.
Składniki:
– 200 g grochu
– 1/2 cebuli
– 1 łyżeczka masła
– 100 g pieczarek
– 1 łyżka sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 60 g żółtego sera
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka słodkiej papryki
Groch zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut (aż będzie miękki). Odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle (około 5 minut). Dodać pokrojone pieczarki. Podlać sosem sojowym i chwilę podsmażyć. Dodać posiekany czosnek, wymieszać i smażyć około 5 minut. Przestudzić. Wymieszać z grochem i zmiksować blenderem. Dodać ser starty na tarce i przyprawy (jeżeli masa będzie zbyt płynna – podsypać bułką tartą). W dłoniach uformować niewielkie kulki i podsmażyć na oleju do uzyskania złotego koloru.
Kulki biorą udział w akcji „Lećmy w kulki!”
Uwielbiam! To polski odpowiednik falafela, do którego mam wyraźną słabość…
Podoba mi się ten pomysł. Mało kiedy korzystam w kuchni z grochu.
Serio- grochowe kulki : ) To nawet śmieszne i na pewno urocze !
pyszne kuleczki, muszę któregoś dnia zrobić 🙂
haha ;] ale świetne kuleczki!
a znam podobne ale z ciecierzycy, polecam 🙂