Cycki na śniadanie!
Ostre, pszenne bułeczki z cebulą, czosnkiem i porem. Idealne męskie śniadanie!
Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Chłopaka 😉
Składniki:
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 3/4 szklanki ciepłego mleka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 pora
– 1 łyżeczka masła
– 5 szklanek mąki pszennej (800 g) + do obtoczenia
– 1 szklanka ciepłej wody
– 2 łyżki oliwy + do posmarowania
– 1 jajko
– 1 łyżeczka soli
– 1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżka oleju
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem. Dodać mleko, wymieszać i przykryć czystą ściereczką. Odstawić na 15 minut. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, czosnek i pora i podsmażyć na maśle. Warzywa muszą się zeszklić i delikatnie zarumienić. Po tym czasie zdjąć je z ognia. W misce zmiksować (mieszadłami w kształcie spirali) mąkę, rozczyn z drożdży, podsmażoną cebulę, czosnek oraz pora, wodę, oliwę, jajko i przyprawy. Miksować przez 10 minut aż wszystkie składni dobrze się ze sobą połączą. Ciasto przełożyć do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny (ciasto można zagnieść wieczorem, wstawić od lodówki i rano wypiec bułeczki). Ciasto podzielić na 21 części. 20 obtoczyć w mące, zagnieść i uformować kule. Z ostatniej porcji zrobić 20 większych i 20 mniejszych kulek. Większe spłaszczyć, posmarować spód odrobiną mleka, ułożyć na bułce i delikatnie docisnąć. Na górze położyć najmniejszą kulkę zanurzoną wcześniej w mleku. Bułki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem. Piec przez 25 minut aż bułeczki się zarumienią.
KASIUNIU ŚLICZNIE !
chętnie zjadłabym takiego…cycka!:D
Fajna nazwa..no i wyglądają pięknie..
az dostałem wypieków 😀