Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną
Dzisiaj zapraszam Was na dosyć prosty przepis, dzięki któremu osiągnięcie efekt wow 🙂 To gwiazda drożdżowa z masą makową i suszoną żurawiną. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe, masę makową (domową lub kupną) i suszoną żurawinę. I to już prawie koniec. Dochodzą jeszcze tylko drobne prace zręcznościowe. Przepis znajdziecie poniżej w wersji klasycznej, jak i na Thermomix. Jest również w najnowszym numerze magazynu KOCIOŁ.
Składniki na gwiazdę (około 8 porcji):
– 150 g mleka
– 25 świeżych drożdży
– 70 g cukru
– 500 g mąki pszennej + do podsypania
– 3 jajka
– 75 g miękkiego masła
– 300 g masy makowej (3 czubate łyżki)
– 50 g suszonej żurawiny (4 łyżki)
Składniki na lukier:
– ½ szklanki cukru pudru
– 1-2 łyżki soku z cytryny lub wody
Mleko lekko podgrzewamy (do temperatury ciała) i mieszamy w dużej misce z pokruszonymi drożdżami, 20 g cukru i 20 g mąki, odstawiamy na około 20 minut. Dodajemy pozostałe 50 g cukru, 480 g mąki, 2 jajka i mieszamy, a następnie wyrabiamy, na oprószonym mąką blacie, gładkie, elastyczne ciasto. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na koło o średnicy około 30 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwsze koło i nakładamy 1 czubatą łyżkę masy makowej, rozsmarowujemy zostawiając 1 cm margines i posypujemy 1 łyżką suszonej żurawiny. Nakładamy drugie koło, na którym rozsmarowujemy czubatą łyżkę masy makowej (zostawiając 1 cm margines) i posypujemy łyżką suszonej żurawiny. To samo robimy z trzecim kołem, masą makową i żurawiną. Nakładamy 4 koło z ciasta, delikatnie sklejamy brzegi i kroimy na 16 równych części, nie docinając do środka. Kawałki skręcamy parami (jeden w lewo, drugi w prawo) i sklejamy na końcach. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut. Podrośniętą gwiazdę drożdżową smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pozostałą 1 łyżką suszonej żurawiny. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Wystudzoną gwiazdę dekorujemy lukrem, którego przygotowanie polega na wymieszaniu cukru pudru z sokiem z cytryny lub wodą.
Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 20 g cukru i 20 g mąki, podgrzewamy 3 min/37°C/obr. 1. Dodajemy pozostałe 50 g cukru, 480 g mąki, 2 jajka i wyrabiamy 2 min/interwał. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na koło o średnicy około 30 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwsze koło i nakładamy 1 czubatą łyżkę masy makowej, rozsmarowujemy zostawiając 1 cm margines i posypujemy 1 łyżką suszonej żurawiny. Nakładamy drugie koło, na którym rozsmarowujemy czubatą łyżkę masy makowej (zostawiając 1 cm margines) i posypujemy łyżką suszonej żurawiny. To samo robimy z trzecim kołem, masą makową i żurawiną. Nakładamy 4 koło z ciasta, delikatnie sklejamy brzegi i kroimy na 16 równych części, nie docinając do środka. Kawałki skręcamy parami (jeden w lewo, drugi w prawo) i sklejamy na końcach. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 30 minut. Podrośniętą gwiazdę drożdżową smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pozostałą 1 łyżką suszonej żurawiny. Pieczemy w 180°C przez około 25 minut. Wystudzoną gwiazdę dekorujemy lukrem, którego przygotowanie polega na wymieszaniu cukru pudru z sokiem z cytryny lub wodą.