Sałatka wigilijna
Czytaliście już najnowszy, zimowy numer KOTŁA? Jeżeli nie, to koniecznie kliknijcie tu. Pośród wielu przepysznych przepisów znajdziecie mój na sałatkę wigilijną. Przygotowałam go na podstawie przepisu pań z zespołu ludowego Żarki z Żarek Średnich w gminie Pieńsk (opublikowanego przez Gazetę Wrocławską w “Dolnośląskiej książce kucharskiej”).
Uwaga, buraki lekko farbują pozostałe składniki, więc jeżeli chcecie osiągnąć efekt wow, to przygotujcie sałatkę w wersji warstwowej i zaserwujcie w szklanej misce 🙂
Składniki na około 6 porcji:
– 150 g białej fasoli
– 3–5 śledzi
– 2 buraki (ok. 300 g)
– 3 ziemniaki (ok. 300 g)
– 1–2 cebule
– masło, do smażenia
– 2–3 kiszone ogórki
– sól, pieprz
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na około 12 godzin. Gotujemy w świeżej, osolonej wodzie przez 50–60 minut, do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Śledzie wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin (przy mało słonych śledziach można ten krok pominąć). Buraki i ziemniaki gotujemy (oddzielnie) do miękkości. Odcedzamy, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę, oprószamy solą i szklimy na maśle. W misce umieszczamy fasolę, śledzie pokrojone w słupki, buraki, ziemniaki, podsmażoną cebulę wraz z masłem i ogórki pokrojone w kostkę. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
przesmaczna 🙂 i te kolory! <3
😀 Kolory po jakimś czasie są zdominowane przez buraka 😉