Czekoladowe miseczki z waniliową panna cottą
Dzisiaj mam dla Was nietypowe czekoladowe miseczki wypełnione waniliową panna cottą. Mogą służyć również jako naczynie do podania owoców, bitej śmietany czy galaretki. Z podanego przepisu można przygotować 6 miseczek, jednak lepiej mieć ich zapas, ponieważ nie wszystkie od razu wychodzą tak jak byśmy chcieli. Przygotowanie naczynek jest dosyć czasochłonne, jednak efekt końcowy to wynagradza. Zarówno dzieci, jak i dorośli są zachwyceni smakiem, jak i faktem, że oprócz deseru mogą zjeść również naczynie, w którym jest podany 🙂
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziecie w specjalnym, świątecznym wydaniu magazynu KOCIOŁ.
Składniki na miseczki:
– 200 g czekolady
– 6 balonów
Składniki na waniliową panna cottę:
– 250 ml śmietanki 30-36%
– 50 ml mleka
– 25 g cukru
– 1 laska wanilii
– 1 łyżeczka żelatyny
– 1 łyżka ciepłej wody
Przygotowanie miseczek:
Dmuchamy nieduże balony. Czekoladę roztapiamy w miseczce w kąpieli wodnej i studzimy. Jak zacznie tężeć, to zanurzamy w niej po kolei wszystkie balony i odkładamy je na deskę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na 15 minut. Pozostałą czekoladę ponownie podgrzewany i po raz drugi zanurzamy w niej balony, aby wzmocnić miseczki. Odstawiamy na kolejne 15 minut do lodówki. Zabieg powtarzamy jeszcze raz.
Przygotowanie panna cotty:
Śmietankę, mleko, cukier, ziarenka wyskrobane z laski wanilii i pusty strączek umieszczamy w garnku z grubszym dnem i podgrzewamy. Gdy zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia i mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w wodzie. Usuwamy pustą laskę wanilii i studzimy płyn. Gdy osiągnie temperaturę pokojową, przelewamy go do czekoladowych miseczek i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy udekorować prażonymi płatkami migdałów, startą czekoladą lub owocami.