Pavlova z kremem cytrynowym
Pavlova w bardzo efektownej, podwójnej wersji. Wypełniona bitą śmietaną i słodko-kwaśnym kremem cytrynowym. Całość posypana prażonymi płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią w trakcie jedzenia. Przepis znajdziecie również w czwartym numerze magazynu KOCIOŁ.
Ilonka, dziękuję za dzielne asystowanie w trakcie sesji i pomoc przy konsumowaniu bezy 🙂
Składniki na bezy:
– 4 białka
– 250 g cukru pudru
– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– szczypta soli
Składniki na krem:
– 4 żółtka
– 150 g cukru
– 100 g masła
– skórka otarta z 2 cytryn
– sok wyciśnięty z 2 cytryn
Dodatkowo:
– 250 ml śmietanki 30-36%
– 25 g płatków migdałów
Przygotowanie bez:
Białka miksujemy z odrobiną soli na sztywną masę – zaczynamy od najniższych obrotów i zwiększamy je co minutę. Po około trzech będziemy mieć ubite białka. Cały czas miksując, dodajemy łyżka po łyżce cukier puder, następnie mąkę i sok z cytryny. Otrzymamy gęstą, błyszczącą masę.
Na blachę wykładamy papier do pieczenia i rysujemy na nim ołówkiem dwa okręgi o średnicach 13 i 18 cm. Wypełniamy je białkową masą, z której formujemy łyżką dwa płaskie pagórki z wgłębieniami na środkach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy przez godzinę, a następnie studzimy w leciutko uchylonym piekarniku przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. W tym czasie bezy mogą popękać, opaść, a nawet się zapaść, jednak większość tych mankamentów zostanie zakrytych przez dodatki.
Przygotowanie kremu:
Wszystkie składniki na krem umieszczamy na patelni lub w garnku z grubszym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Jeszcze ciepły krem miksujemy blenderem na gładką masę lub przecieramy przez sito. Krem po wystygnięciu dodatkowo zgęstnieje.
Przygotowanie podwójnej Pavlovej:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Migdały prażymy na suchej patelni. Większą bezę układamy na paterze lub talerzu. Wykładamy na nią połowę ubitej śmietany i polewamy częścią kremu cytrynowego. Jeżeli krem jest bardzo gęsty, to możemy go odrobinę podgrzać, zrobi się rzadszy. Posypujemy połową uprażonych płatków migdałowych i na środku układamy mniejszą bezę. Wykładamy drugą część ubitej śmietany, polewamy kremem i posypujemy resztą migdałów. Pavlovą przechowujemy w lodówce.
Uwaga:
Bezy najlepiej jest upiec dzień wcześniej, natomiast przełożyć je ubitą śmietaną i kremem przed samym podaniem.
najbardziej mnie korci ten krem cytrynowy :)))