Rogaliki z różą
Ostatnio trochę poszalałam w kuchni. W tym szaleństwie powstały krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem z konfitury z dzikiej róży. Jeżeli nie jesteście jej największymi fanami, to wymieszajcie konfiturę z marmoladą wiśniową lub truskawkową albo zastąpcie ulubionym dżemem. Uwaga, rogaliki znikają dosyć szybko, często w niewyjaśnionych okolicznościach 😉
Składniki na 16 rogalików, które mieszczą się na 1 blaszce:
– 10 g świeżych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 50 g ciepłego mleka
– 250 g mąki pszennej + do podsypania
– 150 g zimnego masła
– 2 jajka
– konfitura z dzikiej róży, marmolada wiśniowa lub truskawkowa albo ulubiony dżem
– cukier puder do posypania
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, zostawiamy na chwilę, po czym rozcieramy łyżką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy. Przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane masło, 1 jajko i rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy jednolite ciasto (można użyć do tego miksera i mieszadeł w kształcie haków). Ciasto dzielimy na pół. Każdą część rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na cienki placek (około 3 mm) i dzielimy na 8 części. Powstanie 16 trójkątów. Na każdy z nich (przy krótszym boku) wykładamy łyżeczkę nadzienia i zawijamy (wzdłuż dłuższych boków). Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, aż rogaliki się zarumienią. Studzimy w otwartym piekarniku. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.