Czekoladowe trufle
Niezwykle proste, 5-składnikowe trufle, które świetnie sprawdzą się jako pyszny deser, jak i świąteczny prezent. Wystarczy zapakować je w przezroczystą torebkę lub słoik i podarunek gotowy 🙂 Czekoladowe trufle robiłam razem ze Sweet Family, dlatego przepis znajdziecie również na słodkiej stronie. Oprócz niego jest tam też kilka innych moich pomysłów 🙂
Składniki:
– 200 g gorzkiej czekolady
– 50 g cukru pudru + do obtoczenia
– 50 g masła
– 50 g mascarpone
– 1 łyżka likieru (np. pomarańczowego, kokosowego, miętowego)
Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w misce. Roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli umieszczamy miskę nad garnkiem z wrzącą wodą tak, aby miska nie dotykała wody. Do roztopionej czekolady dodajemy cukier puder, masło, mascarpone i likier, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby ponownie podgrzewamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia na 30 minut, a następnie wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Z zastygniętej masy dłońmi posypanymi cukrem pudrem formujemy kulki i schładzamy je w lodówce przez minimum 30 minut. Schłodzone trufle obtaczamy w cukrze pudrze. Przechowujemy w lodówce.
I takie przepisy uwielbiam – proste, mało składników i pyszne 🙂 Wypróbuję 🙂
Super, daj znać czy smakowały 🙂