Tarta z jabłkami i bezą
Sprawdzone wielokrotnie kruche ciasto z przepisu mojej Mamy, na nim cienka, za to intensywna w smaku warstwa jabłek z mocną nutą cynamonu i beza na samej górze. Tarta powstała w biegu – przepis rozpisałam na kolanie, zrobiłam przy okazji ogarniania mieszkania, a zdjęcia cyknęłam w 5 minut. Ciasto zniknęło za to jeszcze szybciej 😉 W międzyczasie zdążyłam jeszcze zepsuć palnik, którym przypiekałam bezę, dlatego jedna połowa jest bardziej rumiana od drugiej 😉 Nie wpłynęło to na smak, ani tempo znikania tarty 😉
Składniki na kruchy spód (na foremkę o wymiarach 35 x 11 cm):
– 200 g mąki pszennej
– 100 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki + do wysmarowania formy
– 70 g cukru
– 30 g śmietany lub jogurtu naturalnego
– 2 żółtka (białka z jajek powędrują do bezy)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– bułka tarta do obsypania formy
Składniki na jabłkowo-cynamonową część:
– 450 g jabłek (zostaje około 300 g po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
– 30 g cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na bezę:
– 2 białka
– 90 g cukru pudru
– szczypta soli
Ze składników na kruchy spód zagniatamy jednolite ciasto – można do tego użyć malaksera. Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylepiamy dno i boki ciastem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 15. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy jabłkowo-cynamonową część. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki 0,5 cm i przekładamy na patelnię. Dodajemy cukier i cynamon i dusimy około 10 minut. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przestudzamy.
Białka, cukier puder i sól podgrzewamy do temperatury 70°C (przyda się termometr cukierniczy), następnie ubijamy mikserem na sztywną pianę. Wykładamy na przestudzone ciasto i przypalamy palnikiem do crème brûlée.
Przepis na Thermomix:
Składniki na kruchy spód umieszczamy w naczyniu miksującym, miksujemy 25 s/obr. 5. Formę do tarty smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wylepiamy dno i boki ciastem. Myjemy naczynie miksujące. Formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na 15. Nakłuwamy gęsto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut, aż się lekko zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy jabłkowo-cynamonową część. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia miksującego, rozdrabniamy 5 s/obr. 4. Składniki zgarniamy kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodajemy cukier i cynamon, dusimy 10 min/120°C/wsteczne/obr. 1. Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Przestudzamy. Myjemy i suszymy naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlewamy białka, dodajemy cukier puder i sól, podgrzewamy 3 min/70°C/obr. 2. Zakładamy motylek i ubijamy 4 min/obr. 3,5. Pianę wykładamy na przestudzone ciasto i przypalamy palnikiem do crème brûlée.