Klasyczna zupa dyniowa
Uwielbiam zupy-kremy, a dyniowa jest w moim top 3 🙂 To klasyka z dodatkiem mleczka kokosowego, która świetnie smakuje zarówno sama w sobie, jak i z dodatkami. Sprawdza się tu delikatny ser pleśniowy, pestki słonecznika czy warzywne chipsy (robiłam je przy okazji kremu z bobu). Przepis przygotowałam w 2 wersjach – klasycznej i na Thermomix. Zapraszam 🙂
Składniki na 4 porcje:
– 1 mała cebula (60 g)
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła klarowanego (lub oliwy)
– 450 g dyni, obranej, bez pestek, pokrojonej na kawałki 3 x 3 cm (Hokkaido nie trzeba obierać)
– 100 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki 2 x 2 cm (można zastąpić dodatkową ilością dyni)
– 500 g wody
– 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie)
– 200 g mleczka kokosowego
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– natka pietruszki lub inne zioła, do dekoracji
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W garnku z grubszym dnem roztapiamy masło i dusimy na nim warzywa. Dodajemy dynię, ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu, gotujemy 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mleczko kokosowe, przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy blenderem na gładko. Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.
Przepis na Thermomix:
Cebulę przekrajamy na pół i wkładamy razem z czosnkiem do naczynia miksującego, rozdrabniamy 3 s/obr. 5. Dodajemy masło, dusimy 3 min/120°C/ obr. 1. Dodajemy dynię, ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu, gotujemy 25 min/100°C/obr. 1. Dodajemy mleczko kokosowe, przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy 1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.
1 Odpowiedź
[…] Klasyczna zupa krem z dodatkiem mleczka kokosowego. Smakuje zarówno sama w sobie, jak i z dodatkami, możecie wybierać: delikatny ser pleśniowy, pestki słonecznika lub warzywne chipsy. Przepis znajdziecie tutaj. […]