Napar imbirowy z miodem
Napar imbirowy z miodem i rozmarynem towarzyszy mi w tym roku od wczesnej jesieni niemal codziennie. Podejrzewam, że w dużej mierze dzięki niemu w tym sezonie nie dopadło mnie żadne choróbsko 🙂 Jeżeli tylko poczujecie ból gardła i zbliżające się przeziębienie, to sięgnijcie po to domowe, pyszne lekarstwo. Przepis znajdziecie też w 14. numerze magazynu KOCIOŁ, którego jednym z bohaterów jest właśnie miód.
Składniki na 2 porcje:
– 2 cm kawałek imbiru
– 4 plasterki cytryny
– 2 gałązki rozmarynu
– gorąca woda
– 6 łyżeczek miodu
Imbir obieramy i kroimy w plastry. Dzielimy między szklanki, do każdej dodajemy po 2 plasterki cytryny i po gałązce rozmarynu. Zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą. Słodzimy miodem. Przed podaniem dokładnie mieszamy, dociskając łyżeczką cytrynę do ścianek szklanek, aby wydobyć z niej jak najwięcej soków.
Uwielbiam takie eliksiry przygotowywane samodzielnie. Zapewne Twój jest pyszny, a do tego skuteczny zarówno w profilaktyce, jak i w walce z przeziębieniem. Pozdrawiam serdecznie 🙂
imbir z cytryną piję regularnie. muszę wypróbować wersji z rozmarynem, brzmi pysznie 🙂
Rozmaryn dodaje takiego leśnego smaku, który moim zdaniem bardzo pasuje:) Czasem dorzucam jeszcze plasterek pomarańczy 🙂