Pierniczki
Klasyczne, świąteczne, mocno aromatyczne pierniczki. Nie muszą dojrzewać. Dobre są już po wypieczeniu. Z przepisu wychodzą 4 blachy ciastek.
Składniki:
– 400 g mąki
– 260 g miodu
– 100 g miękkiego masła
– 2 łyżki oleju
– 3 łyżeczki przyprawy do piernika
– 2 łyżeczki mielonego cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Podzielić ciasto na mniejsze części, każdą rozwałkować i foremkami wyciąć kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumienią (około 8 minut).
Pierniczki biorą udział w akcji „Świąteczne ciasteczka”.
pierniczkowy szał czas zacząć 😉
Masz fajne piernikowe foremki 🙂 ten aniołek jest świetny !
/ zachęcam Cię do poparcia apelu jaki umieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów… przeczytaj , nie traktuj tego wpisu jak spam… może uznasz , że to ważne i zechcesz się dołączyć /