Torcik czekoladowo-malinowy
Mini torcik na kameralną uroczystość we dwoje. Czekoladowy biszkopt, malinowy krem z alkoholowym twistem i świeże owoce świetnie nadadzą się na zakończenie romantycznego spotkania lub jego rozpoczęcie 😉
Składniki na biszkopt kakaowy:
– 2 jajka
– szczypta soli
– 75 g cukru
– 50 g mąki pszennej
– 20 g mąki ziemniaczanej
– 20 g kakao
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem malinowy:
– 150 g śmietanki 30-36%
– 100 g mascarpone
– 2 łyżki (20 g) cukru pudru
– 75 g malin (świeżych lub mrożonych-rozmrożonych)
Dodatkowo:
– 3 łyżki herbaty malinowej (można dodać łyżeczkę wódki)
– 75 g świeżych malin
– 2 kostki czekolady
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Cały czas miksując dodać cukier i żółtka. Na koniec wsypać mąki, kakao i proszek do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do tortownicy z odpinanym dnem, wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremki silikonowej (ja użyłam takiej w kształcie serca, ponieważ było mi z niej najwygodniej wyciąć 3 mini-blaty – najmniejsze straty ciasta). Piec w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Z upieczonego, wystudzonego ciasta wyciąć 3 blaty (użyłam kufla do piwa jako wzorca).
Śmietankę ubić na sztywno, następnie dodać mascarpone i cukier puder i ponownie zmiksować. Na koniec dodać maliny i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Jeden blat ułożyć na paterce lub talerzyku. Nasączyć 1/3 herbaty wymieszanej z wódką. Wyłożyć na niego 1/4 kremu i przykryć drugim blatem. Nasączyć taką samą porcją płynu, wyłożyć 1/4 kremu i przykryć 3 blatem. Nasączyć resztką alkoholowej herbaty, a krem rozsmarować na górze i bokach torciku. Udekorować świeżymi owocami i czekoladą startą na tarce (użyłam łopatki do krojenia sera).
ojacie!
🙂
Bardzo kuszący torcik:)
Dziękuję 🙂 Zniknął w oka mgnieniu 😉
Pyszności. Oj taki torcik to z chęcią bym zjadła.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie
Dziękuję 🙂 Był pycha 🙂