Waniliowe crumble z jagodami
Waniliowe crumble czyli waniliowa kruszonka. Słodziutkie jagody zapieczone pod nią smakują jak wnętrze najlepszej jagodzianki. Świetnie pasują do kawy czy szklanki zimnego mleka.
Składniki na 4 porcje:
– 200 g jagód
– 40 g cukru (8 łyżeczek)
Składniki na waniliową kruszonkę:
– 100 g mąki
– 50 g cukru
– 20 g cukru waniliowego
– 70 g masła
Dodatkowo:
– cukier puder
Jagody podzielić między 4 kokilki. Każdą zasypać 2 łyżeczkami cukru i potrząsnąć naczyniem aby cukier równo rozszedł się po owocach.
W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Roztopić masło (najszybciej w mikrofalówce – u mnie na największej mocy wystarczy 1,5 minuty) i wymieszać z suchymi składnikami. Kruszonkę rozdrobnić w palcach i ułożyć na jagodach. Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kruszonka powinna się w tym czasie zarumienić. Podawać lekko przestudzone lub na zimno. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Crumble z jagodami bierze udział w akcji „Jagodowo Nam edycja 5!”
pyszna kruszonka<3
Pozdrawiam i dziękuję za przepis do Jagodowo Nam 5! 🙂
To jest zdecydowanie mój krusznkowy faworyt 🙂
Robiłam już takie i wiem, że jest przepyszne! Pozdrawiam imienniczkę :))
Zgadza się, smakuje jak wnętrze jagodzianki z kruszonką, czyli to co w tej słodkiej bułce jest najlepsze, a czego jest zawsze najmniej 😉
Jakie to musi być pyszne! <3
Nieskromnie powiem – tak jest pyszne 🙂 Od pierwszego spróbowania robię te jagódki pod kruszonką regularnie 🙂