Ciasto marchewkowe

Może Ci się również spodoba

6 komentarzy

  1. Karolina pisze:

    Odkopałam i jutro zrobię 🙂 Z takiego przepisu jeszcze ciasta marchewkowego nie piekłam.Nie przepadam za ciastami z orzechami i średnio leży mi ten lukier więc trochę się pobawię, zobaczymy co wyjdzie 🙂

    • Kasia pisze:

      Słodko-kwaśny lukier dobrze się komponuje z ciastem. Pamiętam, że wyszło mi go sporo i część zamroziłam. Przydał się jak wracałam do tego przepisu 🙂 Powodzenia i czekam na wrażenia 🙂

  2. Aga pisze:

    jak duża powinna być blacha?

    • Kasia pisze:

      Z tego co pamiętam, to użyłam klasycznej tortownicy z odpinanym bokiem o średnicy około 20 cm i małej keksówki. Ciasta jest dużo, więc foremka powinna być spora albo można też użyć dwóch mniejszych. Ważne jest tylko żeby pamiętać aby ciasto sięgało mniej więcej 3/4 wysokości foremki, ponieważ urośnie w trakcie pieczenia.

  1. 30 listopada 2012

    […] Ciasto marchewkowe już raz się pojawiło na blogu. Jest tak dobre i proste, że postanowiłam wrócić do tego przepisu z drobnymi modyfikacjami. Dzisiejsze ciasto marchewkowe ma dużą ilość orzechów i delikatny jabłkowy posmak. Z przepisu wychodzi 1 duuuża blacha ciasta lub 2 średnie.Składniki na ciasto: – 3 jajka – 260 g cukru (fanom mniej słodkich wypieków polecam zmniejszenie do 200 g) – 330 g mąki pszennej + do posypania blachy – 140 g mąki orkiszowej – 240 g oleju + do posmarowania blachy – 3 łyżeczki proszku do pieczenia – 2 łyżeczki cynamonu w proszku – 1 łyżeczka imbiru w proszku – 3 duże marchewki (450 g) – 1 duże jabłko (300 g) – 100 g orzechów laskowych […]

  2. 22 października 2013

    […] Ciasto marchewkowe już raz się pojawiło na blogu. Jest tak dobre i proste, że postanowiłam wrócić do tego przepisu z drobnymi modyfikacjami. Dzisiejsze ciasto marchewkowe ma dużą ilość orzechów i delikatny jabłkowy posmak. Z przepisu wychodzi 1 duuuża blacha ciasta lub 2 średnie. […]

Dodaj komentarz