Ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe jest przepyszne, proste i szybkie do wykonania. Marchewka jest w nim praktycznie niewyczuwalna w smaku, a nadaje ciastu wilgotności i aromatu.
Składniki na ciasto:
– 3 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka oleju
– 3 szklanki mąki
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach
– pół szklanki posiekanych orzechów włoskich plus połówki orzechów do dekoracji
Składniki na lukier:
– 250 g miękkiego sera śmietankowego
– 350 g cukru pudru
– 4 łyżki masła
– 2 łyżeczki soku z cytryny
Ciasto:
Zmiksować jaja z cukrem, następnie dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać marchewkę i orzechy, a następnie delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut (lub do suchego patyczka). Wyłożyć ciasto na talerz i zostawić do wystygnięcia.
Lukier:
Utrzeć ser śmietankowy, cukier puder, masło i sok z cytryny na gładką masę. Posmarować ciasto lukrem i udekorować połówkami orzechów włoskich.
Uwaga: Jeżeli nie wykorzystasz całego lukru możesz zamrozić go w plastikowym pojemniczku i wykorzystać w czasie kolejnych wypieków.
Odkopałam i jutro zrobię 🙂 Z takiego przepisu jeszcze ciasta marchewkowego nie piekłam.Nie przepadam za ciastami z orzechami i średnio leży mi ten lukier więc trochę się pobawię, zobaczymy co wyjdzie 🙂
Słodko-kwaśny lukier dobrze się komponuje z ciastem. Pamiętam, że wyszło mi go sporo i część zamroziłam. Przydał się jak wracałam do tego przepisu 🙂 Powodzenia i czekam na wrażenia 🙂
jak duża powinna być blacha?
Z tego co pamiętam, to użyłam klasycznej tortownicy z odpinanym bokiem o średnicy około 20 cm i małej keksówki. Ciasta jest dużo, więc foremka powinna być spora albo można też użyć dwóch mniejszych. Ważne jest tylko żeby pamiętać aby ciasto sięgało mniej więcej 3/4 wysokości foremki, ponieważ urośnie w trakcie pieczenia.