Bułeczki z cebulą i czosnkiem
Bułeczki z cebulą i czosnkiem są smaczne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. Idealne na śniadanie lub przystawkę. Mogą być podane z oliwą lub masłem czosnkowym.
Składniki:
– 12 g świeżych drożdży
– 1/4 szklanki letniego mleka
– 1 łyżeczka cukru
– 3 średnie cebule
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka masła
– 4 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania
– 1 szklanka letniej wody
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżki roztopionego masła
– 1 jajko
Rozkruszone drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem. Odstawić na 15 minut. W tym czasie drobno pokroić cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć łyżce masła. W misce połączyć 3 szklanki mąki z rozczynem z drożdży, wodą, solą, roztopionym masłem oraz podsmażoną cebulą z czosnkiem. Zagniatając ciasto dodać ostatnią szklankę mąki. Można użyć miksera z mieszadłami w kształcie spirali. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przełożyć je do dużej miski i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w cieple miejsce do podwojenia objętości (ciasto można zagnieść wieczorem i rano wypiec świeże bułeczki). Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 porcji. Uformować bułeczki, obtoczyć w mące, a następnie wyłożyć na blaszce, na papierze do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Roztrzepać jako, posmarować nim bułeczki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piec przez 25 minut.
Nigdy w życiu smaczniejszych nie jadłam,,naprawdę pyszne POLECAM 😀