Paluchy chlebowe
Paluchy chlebowe idealnie nadają się na przystawkę, jak również na imprezową przekąskę. Sprawdzą się także na grillu. Chrupiąca skórka i mięciutki środek przypominają w smaku krakowskie bajgle.
Składniki:
– 10 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 1 łyżka oliwy
– 150 ml ciepłej wody
– 250 g mąki
– 1/2 łyżeczki soli
– sezam, kminek, mak lub sól morska (do posypania)
W misce zmieszać drożdże, miód, oliwę i połowę ciepłej wody. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10 minut. W drugiej misce wymiesza mąkę z solą, resztą wody oraz miksturą z pierwszej miski. Wyrabiać ręcznie lub mikserem (mieszadłami w kształcie spirali) przez około 10 minut do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykryć ponownie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 2 godziny). Z ciasta uformować około 15 paluchów, a następnie ułożyć je na blaszce, na papierze do pieczenia. Paluchy posmarować wodą, a następnie posypać sezamem, kminkiem, makiem lub solą morską. Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
1 Odpowiedź
[…] mija również równy rok od pojawienia się pierwszego wpisu na blogu. Poniżej odrobina statystyk […]