Pieczone kwiaty cukinii
Kwiatów cukinii naszukałam się we Wrocławiu długo, ale udało mi się je zdobyć na Bazarze Smakoszy w Browarze Mieszczańskim, a część dostałam w prezencie od znajomych. Nafaszerowałam je masą przygotowaną z kurek, cukinii, czosnku i serka rocotta i zapiekłam w piekarniku. Wyszły przepysznie, dlatego w przyszłym roku planuję zasadzić cukinię na balkonie i mieć pod ręką jej świeże kwiatki.
Kwiaty dzielą się na żeńskie i męskie. Z tych pierwszych rosną cukinie, drugie natomiast służą wyłącznie do zapylania, po czym ich płatki opadają. Oba rodzaje są jadalne, a damską wersję warto przygotować od razu z małym owocem. Męskie śmiało można zrywać, ponieważ nawet kilku osobników poradzi sobie z pokaźnym gronem pań 😉
Składniki:
– 12-15 kwiatów cukinii
– 1 łyżka masła
– 100 g kurek
– 100 g cukinii
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka świeżego majeranku
– 1 łyżka świeżej mięty
– 150 g serka ricotta
– 30 g twardego sera (użyłam pecorino romano)
– 1 jajko
– sól i pieprz
– oliwa
Masło roztopić na patelni i podsmażyć na nim oczyszczone, grubo pokrojone grzyby. Po mniej więcej 15 minutach dodać cukinię pokrojoną w drobną kostkę i smażyć przez jeszcze 5. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć minutę. Farszy przestudzić, po czym dodać do niego posiekane zioła, serek i starty ser. Całość wymieszać z jajkiem i przyprawić do smaku. Kwiaty cukinii delikatnie rozerwać z jednej strony, wyciąć ze środka pręcik i nałożyć farsz. Zamknąć kwiaty poprzez skręcenie górnej części płatków. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować oliwą i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut.
Liczę na to, że za rok i ja będę miała kwiatki:-) do nadziewania:-). Piękne i pyszne danie Kasiu:-)
Dziękuję 🙂 Cukinia nie prezentuje się najlepiej w ogrodzie ale jej kwiatki są cudowne i przepyszne, więc ja będę ją sadzić na potęgę 😀
jesteśmy wszystkożerni 😉
Po eksperymencie z kwiatkami jeszcze odważniej będę sięgać po nowości 🙂