Ziołowa pizza ze szparagami
Pyszna pizza z zielonymi szparagami, jajkiem, szynką szwarcwaldzką i jeszcze kilkoma dodatkami na puszystym, ziołowym cieście. Zamiast klasycznego sosu pomidorowego polecam posmarować ją śmietanowym sosem czosnkowym. Można przygotować go w większej ilości i polać nim upieczoną pizzę, chociaż ja uważam, że najlepiej smakuje z oliwą smakową – czosnkową lub paprykową (z papryczek piri piri – bardzo ostra). Z poniższego przepisu można przygotować pizzę dla czterech średnio głodnych osób.
Składniki na rozczyn z drożdży:
– 25 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 2 łyżki mąki
– 200 ml ciepłej wody
Składniki na ciasto:
– rozczyn z drożdży (przygotowany ze składników powyżej)
– 400 g mąki
– 50 g ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki na śmietanowy sos czosnkowy:
– 2 łyżki śmietany
– 1 ząbek czosnku
– sól i pieprz
Dodatki:
– 6 zielonych szparagów
– 1 jajko
– 2 pieczarki
– 4 suszone pomidorki z oliwnej zalewy
– 2 plasterki szynki Szwarcwaldzkiej
– 10 zielonych oliwek
– 4 plasterki sera żółtego
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem lub cukrem, następnie dodać mąkę i wymieszać. Na koniec dolać wody i wymieszać do połączenia się składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na pół godziny. Więcej o tym jak przygotować dobry rozczyn z drożdży możecie przeczytać tutaj.
Przygotowanie ciasta na pizzę to zmiksowanie ze sobą wszystkich składników. Uwaga, należy do tego użyć mieszadeł w kształcie haków i miksować przez około 5 minut, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Można też ciasto zagnieść ręcznie. Będzie ono dosyć kleiste, dlatego warto ręce od czasu do czasu posypać odrobiną mąki. Niezależnie od sposobu wyrabiania ciasta warto na sam koniec uderzyć nim kilka razy o blat. Podobno dzięki temu uwalnia się gluten i ciasto lepiej rośnie. Ile w tym prawdy to nie wiem, ale na wszelki wypadek zawsze walę nim o blat. Nawet jeżeli nie uwalnia glutenu, to na pewno emocje 😉 Ciasto w formie kuli przełożyć do dużej miski (można ją posmarować odrobiną oleju) i przykryć ściereczką. Ciasto ma podwoić objętość, co powinno nastąpić już po godzinie. Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką i ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość około 0,5 cm (w trakcie będzie słychać pękające bąbelki powietrza, co oznacza, że zostało dobrze napowietrzone i odpowiednio wyrośnie). Na tym etapie należy zdecydować, jaki kształt ma przyjąć pizza. Można po prostu rozwałkować ciasto i już. Można też przełożyć ciasto na chwilę do okrągłej formy tak, żeby jego nadmiar wystawał około 2 cm poza obręcz foremki i zawinąć go do środka. Uzyskamy wtedy rant, który się ładnie przypiecze. A można też, tak jak ja, wyciąć z ciasta (nożyczkami) prostokąt, a z resztek uformować cieniutkie wałki, po dwa na każdy bok, i owinąć je wokół siebie. Najlepszy efekt jest gdy weźmiemy je w palce, ściśniemy u góry aby połączyły się ze sobą, a następnie będziemy kręcić w powietrzu niewielkie kółka. Gotowego zaplatańca należy od spodu docisnąć do pizzy. Ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Na czas przygotowywania sosu i składników do pizzy odłożyć uformowane ciasto. Trochę sobie podrośnie.
Przygotowanie czosnkowo-śmietanowego sosu do pizzy polega na wymieszaniu ze sobą śmietany, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i pieprzu, a następnie rozsmarowaniu go na cieście.
Ostatni etap to przygotowanie dodatków do pizzy. Jajko ugotować na twardo. Szparagom odkroić twarde końcówki, wstawić do wysokiego garnka i zalać wrzątkiem (tak żeby główki wystawały 2 cm ponad wodę). Gotować przez 5 minut. Ułożyć na pizzy, następnie dodać jajko i pieczarki pokrojone w talarki oraz pomidory i szynkę pokrojone na mniejsze kawałki i całe oliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i piec jeszcze rzez 10-15 minut. Podawać z oliwą smakową lub sosem czosnkowym.