Bułeczki od serca
Bułeczki od serca, a właściwie z sercem. Forma może trochę przerasta treść, ale czego więcej można chcieć od pszennych bułeczek. Tak, są to najzwyklejsze pszenne bułki, które najpyszniejsze są zaraz po wypieczeniu. Jak większość domowego pieczywa, drugiego dnia świetnie sprawdzą się w formie grzanek. Można też podpiec bułki jednego dnia, a drugiego dopiec i cieszyć się bułkami jak z piekarni. Jedyne pieczywo, które prawie w ogóle nie traci smaku i świeżości drugiego dnia, to chałka.
Składniki na rozczyn z drożdży:
– 15 g świeżych drożdży
– 1 łyżka miodu (lub 1 łyżeczka cukru)
– 1 łyżka (20 g) mąki
– 100 ml ciepłej wody
Składniki na ciasto:
– rozczyn z drożdży (przygotowany ze składników powyżej)
– 500 g mąki
– 1 łyżeczka soli (jeżeli bułki będą jedzone „na słono”, to można dać 2 łyżeczki soli)
– 250 g ciepłej wody
Dodatkowo:
– mąka do podsypywania
– olej do posmarowania bułek
Drożdże pokruszyć do miseczki i wymieszać z miodem lub cukrem. Następnie dodać mąkę i ponownie wymieszać. Na koniec wlać wodę i wymieszać do połączenia się składników. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 30 minut. Więcej informacji o idealnym rozczynie z drożdży znajduje się tutaj.
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść jednolitą masę. Można do tego użyć miksera i mieszadeł w kształcie haków. Należy wtedy miksować przez około 5 minut aby wszystkie składniki się dobrze ze sobą połączyły, a ciasto trochę napowietrzyło. Będzie dosyć kleiste, dlatego zagniatając ręcznie warto co jakiś czas oprószyć ręce mąką. Obtoczyć ciasto w niewielkiej ilości mąki i uderzyć nim kilka razy o blat. Przełożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić na 30 minut (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto oprószyć mąką, zagnieść i podzielić na 10 części (o wadze około 90 g), każdą obtoczyć w mące i uformować bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjąć blachę, a piekarnik nagrzać do 180 stopni. Bułki posmarować olejem i naciąć. Ja użyłam foremki do ciastek. Aby wzór był widoczny docisnęłam ją prawie do samej blachy. Wstawić bułki do piekarnika i piec przez 20-30 minut, aż się zarumienią.
Ale one urocze 😀
Dziękuję 🙂
Genialny pomysł z tą foremką 😀
Dziękuję 🙂 Robią wrażenie na jedzących 😉