Kurczak w mleku
Mięso kojarzy mi się bardzo męsko 😉 A, że dzisiaj mamy Dzień Mężczyzny, to podrzucam przepis na kurczaka w mleku. Jest prosty w przygotowaniu – wystarczy 20 minut uwagi, a później hop do piekarnika i tam już robi się sam 🙂 Po godzinie mięso jest soczyste i fajnie przypieczone. Przy okazji pieczenia kurczaka można dorzucić podgotowane ziemniaki, będą dobrze pasować do obiadu. Polecam podać dodatkowo z lekką sałatką. Ten przepis znajdziecie również w najnowszym numerze KOTŁA, w którym mleko jest jednym z głównych bohaterów. Pysznego dnia, Panowie!
Składniki na 2-3 porcje:
– 1 kg podudzi z kurczaka
– 2 cebule
– 5 ząbków czosnku
– 1 i ½ szklanki mleka
– 1 garść listków szałwii
– skórka z 1 cytryny
– 4 łyżki oleju
– sól, pieprz ziołowy
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy cebule pokrojone na ćwiartki i pokrojony czosnek. Zalewamy mlekiem i posypujemy listkami szałwii oraz skórką otartą z cytryny.
Wstawiamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 180 stopni. Pieczemy przez godzinę od nagrzania.
kiedyś robiłam filety z kurczaka w mleku, wyszły pyszne twój kurczak na pewno jest smaczny 🙂
pięknie wygląda 🙂
Dziękuję, smakuje też bardzo dobrze 🙂