Ciecierzyca po śródziemnomorsku
W lutym brałam udział w Food Blogger Fest. To cykliczne spotkanie blogerów kulinarnych, w trakcie którego odbywają się prelekcje oraz warsztaty. To też świetna okazja do poznania się i integracji. Pierwszy raz uczestniczyłam w tej imprezie, ale wiem, że to na pewno nie był ostatni raz. Na spotkanie wybrałyśmy się mocną, kotłową ekipą – razem ze mną do Warszawy pojechała Laura, Olga, Martyna i Monika. Wyjazd momentami przypominał szkolną wycieczkę, co nie zmienia faktu, że bawiłyśmy się świetnie 🙂 W pociągu miałyśmy piknik, ponieważ, jak na blogerki kulinarne przystało, zabrałyśmy swoje jedzenie. Był domowy chleb i własnoręcznie przygotowane pasty (ja zabrałam tę z suszonych pomidorów). Na miejscu zdobiłyśmy torciki wedlowskie i uczestniczyłyśmy w warsztatach z Whisky (o 10:30 rano!) i organizowanych przez Tesco. W trakcie tych drugich miałyśmy nauczyć się nowych dań, które można zabrać ze sobą do pracy. Warsztaty jednak szybko zaczęły żyć swoim własnym życiem i spontanicznie zaczęłyśmy tworzyć z tego, co było po ręką. Razem z Laurą postanowiłyśmy wrócić do przepisu na pyszną pastę z suszonych pomidorów. Wymieszałyśmy ją z ciecierzycą z puszki, dzięki czemu powstała ekspresowa sałatka. Idealnie nadaje się do zabrania do pracy, ponieważ można ją przygotować dzień wcześniej, a rano tylko zabrać z lodówki. Połączenie smaków tak mi przypasowało, że kilka dni po powrocie do domu postanowiłam zrobić ją jeszcze raz. Tym razem ciecierzyca po śródziemnomorsku stanowiła dodatek do kurczaka z grilla. W przygotowaniu pomagała mi Hania, która uwielbia asystować w kuchni. Pomaga też w stylizacji potraw, co czasem pokazuję na moim Facebooku lub Instagramie. Pssst, nie tylko ja wróciłam do przepisu – Laura też zamieszała sałatkę jeszcze raz, co możecie zobaczyć tutaj 🙂
Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwnej zalewie
– 2-3 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
– 1-2 ząbki czosnku
– 1 garść listków bazylii
– sól i pieprz
Ciecierzycę odcedzamy na sitku. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy blenderem na gładką masę i mieszamy z ciecierzycą.