Lemon curd
Lemon curd to po prostu gęsty, maślany krem cytrynowy. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków i deserów (tutaj w przepisie na sernik). Na pewno zachwyci wszystkich fanów cytryn. Przepis wypatrzony na MW.
Składniki:
– 2 jajka
– 2 żółtka
– 160 g cukru
– 80 g masła
– skórka otarta z 2 cytryn
– sok wyciśnięty z 2 cytryn
Jajka, żółtka i cukier wymieszać w garnuszku. Podgrzać aż do rozpuszczenia się cukru, a następnie dodać masło oraz skórkę i sok z cytryn. Gdy masa zgęstnieje, przecedzić przez sitko. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.
Ja uwielbiam curd i ostatnio robiłam z limonek wyszedł boski 😉 też bazowałam na przepisie MW. Pięknie zdjęcia
Dziękuję 🙂 Ja długo się zbierałam aby przygotować ten krem. Chyba gdzieś mi z tyłu głowy siedziało, że jak trudna nazwa, to i curd będzie trudny do przygotowania 😉 Nic bardziej mylnego. Innych smaków też na pewno spróbuję 🙂
robiłam. lubię bardzo :]