Sałatka z krewetkami
Szybka i lekka sałatka, która powstała u nas zupełnie przypadkowo, jednak okazała się strzałem w dziesiątkę. Jest tak dobra, że kilka dni po debiucie zrobiliśmy ją jeszcze raz i na pewno regularnie będzie się u nas pojawiać. Jest to druga sałatka z krewetkami, na którą przepis znajduje się na blogu. Pierwsza dostępna jest tutaj.
Składniki:
– mrożone krewetki koktajlowe
– oliwa czosnkowa (lub oliwa i ząbek czosnku)
– rukola
– ogórek
– oliwki
– świeże listki mięty
– pomidorki koktajlowe
– ocet balsamiczny
– sól i pieprz
Celowo nie podaję wagi poszczególnych składników. Proporcje dobierzcie pod swoje własne gusta i zawartość lodówki 🙂
Krewetki wrzucić na patelnię, na rozgrzaną oliwę czosnkową (lub oliwę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku). Smażyć, aż się delikatnie przyrumienią. W trakcie można odlać nadmiar wody. W międzyczasie do miski wrzucić rukolę, ogórka pokrojonego w kawałki, oliwki i świeżą miętę. Dodać podsmażone krewetki, a na patelnię wlać 2 łyżki octu balsamicznego i na nim podsmażyć przez chwilę pomidorki przekrojone na połówki. Dodać do sałatki i przyprawić do smaku. Podawać z pieczywem.
Smacznego!