Krem cytrynowy
Przepis na krem cytrynowy, czyli lemon curd już od prawie roku znajduje się na blogu. Tym razem jednak przygotowałam go na bazie samych żółtek, a nie mixu żółtek i całych jajek. Idealnie pasuje mi do wiosennej bezy, którą zrobiłam z 4 białek (przepis tutaj). Pozostałe 4 żółtka wykorzystałam do kremu i dzięki temu nic się nie zmarnowało 😀 Krem jest słodko-kwaśny i świetnie nada się do przekładania ciast lub jako dodatek do deserów.
Składniki:
4 żółtka
150 g cukru
100 g masła
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
Wszystkie składniki umieszczamy na patelni lub w garnku z grubszym dnem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut mieszając od czasu do czasu. Jeszcze ciepły krem miksujemy blenderem na gładką masę lub przecieramy przez sito. Krem po wystygnięciu dodatkowo zgęstnieje.
1 Odpowiedź
[…] cukru pudru – 4 łyżeczki dżemu morelowego lub kremu cytrynowego (można skorzystać z tego lub tego […]