Panierowane kalafiorki
Niezwykle proste w przygotowaniu panierowane kalafiorki sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i dodatek do dania głównego. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dobrze komponują się z sosem czosnkowym.
Składniki:
– 400 g kalafiora
– 3 jajka
– 200 g bułki tartej
– 1 łyżka sosu sojowego
– olej
Kalafiora umyć i podzielić na małe różyczki. Do jednej miseczki rozbić jajka i wymieszać z sosem sojowym. Do drugiej miseczki nasypać bułki tartej. Różyczki kalafiora zamoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na głębokim oleju aż się zarumienią (około 20 minut).
W mojej lodówce na ciekawy pomysł czeka kalafior. Pomysł chyba właśnie znalazłam 🙂
Mam nadzieję, że i Ty i kalafior będziecie zadowoleni z nowego przepisu 🙂