Pulpety w sosie pomidorowym
Codzienny ale bardzo smaczny obiad – pulpety z mięsa mielonego z dodatkiem zielonego groszku duszone w sosie pomidorowym. Dzięki dodatkowi czosnku i kminu rzymskiego są niezwykle aromatyczne. Pasują do ryżu z dodatkiem sosu sojowego, czy też kaszy.
Składniki na 20 pulpetów (4 nie za duże porcje):
– 250 g mięsa mielonego
– 1 cebula pokrojona w kostkę
– 2 garście zielonego groszku (może być mrożony)
– 2 garście posiekanej natki pietruszki
– 1 jajko (lub 2 białka)
– 2-3 łyżki bułki tartej
– 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
– sól i pieprz
Składniki na sos pomidorowy:
– 1 puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku
Dodatkowo:
– 200 g ryżu
– 2 łyżki sosu sojowego
– olej
Wszystkie składniki na pulpety wymieszać ze sobą w misce i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym zalać sosem. Sos pomidorowy przygotować poprzez zmiksowanie ze sobą blenderem pomidorów i czosnku. Dusić przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie przygotować ryż.
Ryż należy gotować 2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Następnie podsmażyć go na łyżce oleju, po czym wymieszać z sosem sojowym.
Przy dzieciach takie dane, to zawsze pewna wygrana!
Poprosze!
🙂